calendari d'advent

dia 17 ❥ Sant Nicolau

El dia sis de desembre és Sant Nicolau, la data en què tradicionalment comencen les festes de Nadal, i quan es creu que comença el viatge que portarà el barbut personatge des del nord del continent fins a les nostres terres.

El personatge del Pare Noel està inspirat en un bisbe cristià que va viure durant el segle IV a Anatòlia, a l’actual Turquia. Nicolau era fill d’una família adinerada i el seu pare volia que fos comerciant del Mar Adriàtic com ell, però la seva mare volia que fos sacerdot com el seu oncle, el bisbe de Mira. Al morir els seus pares de pesta, commogut per la situació que vivia la seva gent degut a aquesta malaltia, va decidir vendre tots els seus béns i marxar a viure amb el seu oncle a Mira, on es va ordenar sacerdot. Més tard, quan va morir el seu oncle el va substituir com a bisbe.

Explica una història que un home no tenia diners per pagar la dot de les seves tres filles i així poder-les casar, condemnant-les a la solteria i a un futur incert. (Abans, fa molts i molts anys, la família de la noia havia de pagar una certa quantitat de diners a la família del noi perquè aquesta s’hi pogués casar). Quan Nicolau es va assabentar d’aquest fet una nit va entrar per la finestra de la casa del pobre home i va deixar tres bosses plenes de monedes a cadascun dels mitjons de les filles, que penjaven de la xemeneia  perquè s’eixuguessin. I així va ser com va poder pagar la dot i casar a les tres noies. Es creu que d’aquest acte de Nicolau, més tard conegut com Sant Nicolau de Bari, en va sorgir la tradició nadalenca de deixar els mitjons i les sabates preparades perquè el Pare Noel hi deixi els regals.

En alguns països centreeuropeus la nit del sis de desembre Sant Nicolau passa per les cases i porta als nens petits regals, xocolatines, fruits secs, mandarines,…

Deja un comentario